Horoszkópusz-pókusz

Előre mosolygok magamban, mikor valamelyik rádióadón bejelentik: és most hallgassák meg, mit ígérnek mára a csillagok. Még nem volt nap, hogy valamelyik jóslat beváljon. No de ettől nem dől össze a világ. Egyszer hallom, hogy este találkozom testvéremmel. Tudtommal (szüleim őszinte emberek) testvérem nem volt, nincs, és már nem is lesz. Történt ám ennél tragikomikusabb eset is. Egy téli reggelen hallom, hogy aznap minden úgy fog menni számomra, mint a karikacsapás. Régi vágyaim teljesülnek (ezekből százával van), pénzt kapok (vajon kitől — gyötröm agyamat), hosszú útra megyek (hova? — forognak a kerekek fejemben) stb…

Aznap, alig tettem ki a lábamat a lakásból, elcsúsztam a jegen, és megrepedt a vállcsontom. A jóslás részben bejött, ugyanis elég messze lakom az ortopédiától. (Hosszú út, ugyebár.) Pénzt nem kaptam, annál többet adtam taxira, mert a fájdalomtól szinte ordítottam.

Ennél szórakoztatóbb az újságokat olvasni. Ma már szinte nincs lap, amelyik ne közölne horoszkópot. A bibi az, ahogy ahány újság, annyiféle jóslat van aznapra. Egyik szerint hatalmas szerencse ér, a másikból kiderül, hogy azon a napon akár a ménkû is belém csaphat.

A legnagyobb hülyítés a tv-adókon folyik. Felhív a kíváncsi ember egy számot, és jósolnak neki. Óriási ötlet, hogyan lehet az elkeseredett, szegény ember utolsó lejét is kicsalni zsebébôl. Ki ne szeretné hallani, hogy másnaptól gyökeresen megváltozik élete, egyik napról a másikra milliomos lesz, az egyedül élô hamarosan megnôsül vagy férjhez megy. És eljön a nap, mikor hozzák a telefonszámlát. Emberünk magából kikelve rohan a postára, hogy ő az összeg egynegyedét sem beszélte le. Dehogynem. Naivságában csak azt nem vette észre, hogy a horoszkóp telefonszáma alatt, egyre apróbb betűkkel, de fel van tüntetve egy bizonyos összeg, amit ha figyelmesen elolvasna, életében nem telefonálna jósoknak, jövendőmondóknak.

(1999)

Kategória: Bentről kifele | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s